Millburn Public Library

Completed:
Team:
Location:
Budget:

Because of growing user demand and technological innovations in library science, trustees of the Millburn Town Library realized the need to modernize and expand their institution to create a warm, inviting facility for the 21st century. Despite financial considerations that limited the project scope to the renovation of the existing 24,000 square foot structure, CDR Studio executed a master plan through a multi-staged process. 
 

Tea Box at Takashimaya

Completed:
Team:
Location:
Budget:
Awards:

The Tea Box was a new restaurant complete with a kitchen, public bathrooms and retail space for Takashimaya, the acclaimed international department store, at their Fifth Avenue location. A 3,800 square foot space with low ceilings and no fenestration, The TeaBox was originally designated as a storage and mechanical area.

Gramercy Park Residence

Completed:
Team:
Location:

This residence on Gramercy Park North is the result of a brick-to-brick conversion of a 1920s doctor's office duplex. The ground level entrance foyer possessed a 22-foot high ceiling with a narrow footprint. The remainder of the lower and upper spaces were divided into a network of many rooms and corridors. Through the design program, the entire interior was removed to open up the interlocking levels. A ribbon of stairs, hand-blown glass light fixtures and patina steel handrails now connect the ground floor kitchen and dining areas to the living room above.

Eileen Fisher Showroom

Completed:
Team:
Location:
Budget:
Awards:

Built as a fast-track project, the 6,000 square foot showroom and main New York City office space for this women’s clothing designer includes a runway for seasonal shows, theater-quality lighting and acoustics and an easily modified array of partitions and furniture arrangements. To meet its expanding business needs and give identity to a company with the strong core values of "simplicity, creativity and delight through connection and great design," Eileen Fisher moved into this new showroom.

Collector's Loft

Completed:
Team:
Location:

This 3,000 square foot apartment transforms the limitations of an early 1980s developer building: the project combines two apartments by configuring its spaces around a void. The air shaft becomes colonized as a vertical interior courtyard. Kitchen, dining, den, office and living radiate around this light shaft with new apertures creating visual links across it. The void is framed and exerts itself into the spaces surrounding it, offering both exposure and intimacy and filtering sunlight throughout the apartment.

Filmmakers Collaborative

Completed:
Team:
Location:
Budget:
Awards:

Through a new 23,500 square foot home for filmmakers within a former industrial cast iron building, the Filmmakers Collaborative aims to create an open atmosphere where filmmakers have the opportunity to develop and realize projects through collective resources and open discussion. The building features conference rooms, online-editing suites, a screening room, a public gallery space, multiple scaled office spaces with T-1 access, a garden and an open-air screening room on the roof.

FDNY Fire Hook + Ladder Company 08

Completed:
Team:
Location:
Budget:

Probably best known for its role in the Ghostbusters movies, the firehouse for Fire Hook & Ladder Company 08 is also among New York City’s oldest — at 102 years old — and its most decorated. CDR Studio was responsible for architectural design and construction management for the rehabilitation and overall interior renovation, including replacement of the main floor and installation of a new housewatch, kitchen and bathrooms.

African Burial Ground

Completed:
Team:
Location:
Awards:

The African Burial Ground Memorial Project gives voice to the voiceless, buried generations without markers of remembrance. Located within the dense urban fabric of New York City, the site is sacred both as a place for the reinternment of African and African-American bones and as a site for a broader remembrance of the plight of African peoples around the world. The memorial addresses the memory of the dead; it is a space for the dialogue of the living.

Museum of Art + Technology (Partnership with Preston Scott Cohen)

Completed:
Team:
Location:

The Museum of Art and Technology design aims to exemplify and inspire unprecedented applications of information technology. Symbiosis of digital media and architectural space results in a kind of cat's cradle situation: reciprocal elements bound in tension. Two seemingly separate horizontal spaces are toggled such that each appears to be an extraordinarily thick mass from which the other is carved. The structural system is based on mathematical theories of tensegrity, a force field of separate compression members held apart by cords in continuous tension.

ThyssenKrupp Group Quartier

Completed:
Team:
Location:

Suspended between the traces in the ground, signs of imminent activity and charged with the lightness of activities to come.

Pages